Gratis cursus: Hoe zakendoen in Rusland ècht werkt!

Helaas bestaat er voor Nederlandse ondernemers nog geen cursus ‘Hoe zakendoen in Rusland ècht werkt’. Dat kan natuurlijk ook niet, want dan zou er openlijk moeten worden gesproken over de noodzaak van omkoping, smeergeld, fraude, fêteren en andere “zakenpraktijken” die weliswaar schurkachtig, maar nu eenmaal noodzakelijk zijn als je in Rusland (en veel andere verre landen) wat dan ook wilt ondernemen.

Niet iedereen heeft vertrouwen in Sotsji 2014

Gelukkig zijn er voor alle geïnteresseerde ondernemers en anderen die belangstelling hebben in een dergelijke cursus, de Olympische Winterspelen 2014 in het Russische Sotsji. Volgt u vanaf nu nauwkeurig het nieuws hierover en u krijgt alle trucs en tips die u nodig heeft voor succesvol zakendoen in Rusland. En dat helemaal gratis! Het maakt niet uit of u in Rusland een bedrijf wilt opzetten, een filiaal wilt openen, exporteur bent of diensten wilt verlenen vanuit Nederland, voor ieder soort ondernemer is er wat wils.

Bij wijze van eerste les, geef ik u bij deze wat feiten die reeds bekend zijn. De rest is zelfstudie.

-Volgens een gisteren verschenen rapport over de financiën rond de Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji, wordt hier meer dan $ 50 miljard aan uitgegeven. Dat is meer dan aan sportcomplexen werd besteed bij alle voorgaande 21 Winterspelen samen! Het rapport is opgesteld door voormalig vice-premier (onder Jeltsin) en oppositiepoliticus Boris Nemtsov, en een collega van zijn oppositiebeweging ‘Solidariteit’. Volgens het onderzoek  verdwijnt minstens de helft van dit bedrag in de zakken van politici en met het Kremlin bevriende zakenmannen. Kortom voor iedere euro die u investeert, moet u rekenen op een euro ‘onkostenvergoeding’.

Voor wie Russisch kent, het volledige rapport is hier te lezen: Rapport Sotsji 2014

– Nederland begon al jaren geleden met het organiseren van handelsreizen naar Sotsji. Maar, zoals was te verwachten, gezien de grote vinger van het Kremlin in het mega-project, zijn het slechts kleinere toeleveranciers die de kans krijgen om een graantje mee te pikken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een bedrijf uit Overijssel dat poedercoating levert voor stalen buizen.

De grote spelers Van Oord (booreilanden en aanverwanten) en baggeraar Boskalis vielen buiten de boot. Hun megalomane project om samen met de Ruslandvriendelijke architect Erick van Egeraat (een kleine man met een grote air, die ik ooit met een lange hoog-gehakte Russische blondine aan zijn zijde tegenkwam bij de opening van een tentoonstelling in Moskou) een ‘eiland al la de Palmeilanden van Dubai’ aan te leggen voor de kust van Sotsji, liep stuk. Dus: wees bescheiden, laat de megalomane projecten aan de Russen zelf over, dat is hun specialiteit.

                     Poetin: ‘Leuk ideetje die Sotsji-eilanden, meneer Van Egeraat, maar misschien meer iets voor de
                     Noordzeekust.’

Veel plezier bij het vervolg van deze wetenswaardige maar ook spannende cursus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *